Książka Japońskie słodycze autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska. Jest to tym bardziej wyjątkowa sytuacja, gdyż pierwszy raz w prawie dwudziestoletniej historii imprezy główna nagroda przypadła dla Polski. Japońskie słodycze pokonały w ścisłym finale publikacje z Danii, Japonii, Peru, Singapuru, Francji i USA.
Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata. W tym roku impreza odbywa się w Daxing, dynamicznie rozwijającej się dzielnicy Pekinu.
Link do strony artykułu: https://forum.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/pierwsze-zwyciestwo-polski-w-gourmand-world-cookbook-awards